Legacy: Pienen digitoimiston koronavuosi 2020

Verkkosivujen devaus

Sisältö

Huomio: tämä kirjoitus koskee edellistä yritystäni Sivututkaa, jota luotsasin vuosina 2013-2022.

Hullu koronavuosi alkaa olla takana. En ole ainut yrittäjä, jolla tunneskaala on heitellyt vuoden aikana epätoivosta ekstaasiin. Siis enemmän kuin ”normaalina” vuonna.

Tässä kirjoituksessa avaan pienen digitoimistomme Sivututkan tunnelmia ja tekemisiä haastavana vuonna 2020.

Ensimmäiset rekrytoinnit ja kasvun käynnistäminen

Sivututkan vuosi olisi ollut erityinen ilman koronaviruksen tuomia muutoksiakin. Yrittäjälle ja yritykselle ehkä se isoin harppaus ja muutos tapahtuu ensimmäisen työntekijän rekrytoinnin myötä.

Koronatilanteen riskeistä huolimatta päätimme rohkeasti avata rekrytoinnin kesällä. Töiden ja tilausten tilanne olisi voinut olla parempikin, mutta tiesimme tilauspiikin koittavan ennemmin tai myöhemmin. Etsimämme kokeneemmat osaajat ovat alallamme jo valmiiksi työllistettyinä, johon nähden rekrytoinnit sujuivat yllättävänkin sulavasti.

Päädyimme palkkaamaan kovan luokan koodareita tiimiin yhden syksyn aikana kaksi, tuplaten aikaisemmin vain yrittäjistä koostuvan henkilöstömme kahdesta neljään.

Irinan ja Elisan siirtyminen suuresta markkinointialan yrityksestä Sivututkalle on sujunut hienosti. Irinan kuuden ja Elisan kolmentoista vuoden työkokemukset koodareina näkyvät tekemisen varmuudessa. WordPress-kehitystyökin luonnistuu päivä päivältä itsenäisemmin, vaikka homma olikin molemmille entuudestaan uutta.

Kasvukipujen minimoimiseksi otimme alkuvuodesta toimintaan mukaan neuvonantajan. Jani Laitasalo Kekkonen on toiminut mm. pohjoismaiden suurimman digitoimiston, Creunan, Suomen osastojen toimitusjohtajana. Janista on ollut isosti apua erityisesti työntekijöiden värväyksessä.

Työnantajaksi siirtyminen onkin ollut suhteellisen helppoa, kun tietää tyyppien tekemisen tason olevan kohdillaan. Haasteina hommassa ovat olleet lähinnä syksyn muut työkiireet ja etätyö, joiden johdosta en ole itse ehtinyt olemaan haluamallani tavalla tukemassa tai mentoroimassa uusia työntekijöitä.

Koronan haasteet

COVID-19 kuritti useita yrityksiä. Meillä vuosi on mennyt kaksijakoisesti, kuten monilla muillakin IT-alan yrityksillä.

Keväällä erityisesti yksityisen sektorin investoinnit menivät ymmärrettävästi jäihin, kun yritykset keskittyivät lähinnä säästämiseen ja selviytymiseen. Tämä näkyi meilläkin uusien projektien myynnin tukahtumisena pitkälle kesään. Maailmanlopun tunnelmissa eivät vähemmän yllättäen verkkosivutkaan käyneet kaupaksi.

Työn alla olleissa verkkosivuprojekteissa ja jatkokehitystöissä riitti kuitenkin sen verran hommaa, ettei meillä tarvinnut tarttua esimerkiksi yrityksille jaettaviin koronatukiin tai ikävämpiin toimenpiteisiin.

Syksyllä kysynnän taas piristyttyä saimme buukattua kalenterit sopivilla projekteilla kuukausiksi eteenpäin. Arvatenkin verkkopalvelujen uudistuksia oli lykätty pahimman korona-ajan yli, jonka jälkeen kysyntä piikkasi.

Teimme myyntiä tosin turhankin innokkaasti, joka ensimmäisten rekrytointien vauhdittamana johti meillä yrittäjillä järjettömään työvuoreen. Itse laskin kellottaneeni marras-joulukuussa yli 80-tuntisia työviikkoja, jotta asiakkaille luvatut aikataulut saataisiin pidettyä.

Loppuvuosi meni totaalisessa sumussa, mutta työvuori saatiin kuin saatiinkin purettua jouluaattoon mennessä. Hankalasta tilanteesta saatiin taas hyvää oppia, miten hommia ei kannata tehdä.

Etätyö

Muutamaa poikkeuspäivää lukuunottamatta olimme suositusten mukaisesti etätöissä koko kevään ja edelleen lokakuusta tähän päivään asti. Etätöihin on meillä erinomaiset edellytykset ja työkalut. Hommat pitäisi periaatteessa saada hoidettua yhtä hyvin kotikonttorilta kuin porukalla toimistoltakin.

Pitkät etätyöjaksot saattavat kuitenkin olla puuduttavia. Työn ja vapaa-ajan rajat hämärtyvät helposti ja toisilla tehokkuus voi ottaa takapakkia toisia enemmän.

Joillekin työyhteisöstä irtaantuminen voi olla etätyössä hankalaa. Tätä pyrimme korjaamaan yhteisillä etäkahvitauoilla pari kertaa päivässä. Kuukauden lopun aktiviteeteissa pakohuoneet korvattiin etäpeleillä. Hyviä korvikkeita, mutta eivät täysin vastaa kasvotusten käytyjä kohtaamisia, keskusteluja toimistolla tai muita yhteishenkeä nostattavia aktiviteetteja.

Itse ahersin Sivututkan neljä ensimmäistä vuotta kotikonttorilta. Vaikka meillä on toimistolla mukavat ja hienot puitteet, niin tykkään edelleen tehdä yhden päivän viikossa etänä. Huomaan kuitenkin kaipaavani työasioiden jättämistä työpaikalle päivän päätteeksi. Kuukausiksi eristäytyminenkään ei tee hyvää kenellekään. Toivottavasti pääsemme taas pian porukalla toimistolle töihin.

Työt

Tänäkin vuonna uudet projektit ja asiakkaat ottivat harppauksen isompaan luokkaan. Suunnittelimme ja toteutimme joukon kauniita ja kestäviä verkkosivuja, joista mainittakoon:

Asiakasprojektien lisäksi alkuvuodesta valmistui myös oma brändiuudistuksemme ja verkkosivumme, josta tarkemmin tässä kirjoituksessa. Uudistus poiki myös parit kunniamaininnat kansainvälisessä alan kilpailusta.

Talous ja tavoitteet

Saimme heittää kunnianhimoiset taloustavoitteet romukoppaan koronan myötä. Pandemian iskettyä sorvasimme 2020 tavoitteitamme tähän malliin:

  • Liikevaihto 200k
  • Liikevoitto 25%
  • Onnistunut rekrytointi
  • Selkeämpi roolijako yrittäjien kesken
  • Alan yhteisöön osallistumisen aloittaminen

Talouden luvut eivät ole vielä tarkentuneet, mutta näyttäisi että ainakin liikevaihto menee vähintäänkin lähelle tavoitetta, ellei ylity. Liikevoitto todennäköisesti jää 20% pintaan, joka sekin voitanee laskea torjuntavoitoksi arvaamattomana koronavuotena.

Rekrytointeja teimme yhden sijaan kaksi ja molemmat vaikuttaisivat onnistuneilta. Tässä siis nätti ylisuoritus.

Aiemmin olemme kahden yrittäjän voimin työskennelleet kumpikin ydinpalvelujemme, eli verkkosivujen suunnittelun ja kehitystyön kimpussa. Tänä vuonna jaoimme vastuita selkeämmin siten, että Jussi vastaa enemmän suunnittelupuolesta ja allekirjoittanut kehitys- eli koodaustyöstä. Muitakin yrityksen pyörittämisen vastuita jaettiin tarkemmin, vaikka tällä saralla piisaakin vielä hommaa.

Korona harvensi harmillisesti myös alamme WordPress yhteisön kokoontumisia. Itse pääsin osallistumaan Oulun WordPress etäkokoontumisiin muutamaan otteeseen, vaikka ainakin Oulun meetupit ovat olleet melko pienimuotoisia varmasti osittain pandemiasta johtuen. Suomen isompaa alan tapahtumaa WordCamp Finlandia pääsimme seuraamaan etänä, mutta toivottavasti jatkossa saamme raahata ruhomme myös paikan päälle.

Tulevaisuus: pienen digitoimistoston kasvu

Tapahtumarikkaasta koronavuodesta tarttui oppia enemmän kuin yhdestäkään edellisestä. Nyt kahdeksan vuoden ikään ehtineellä yrityksellämme alkaa olla kelpo eväät kasvuun pienestä toimistosta astetta isommaksi.

Tekemisemme ytimessä tulee säilymään kauniiden ja kestävien WordPress verkkosivujen suunnittelu, toteutus ja ylläpito. Hyväksi todettujen työtapojen, työkalujen ja prosessien kehittämistä jatkamme päivittäin entistä paremmaksi ja tehokkaamaksi.

Koronatilanne on antanut raippaa, mutta myös porkkanaa IT-alalle. Verkkopalvelujen kysyntä ei ole ainakaan vähentynyt tai vähenemässä, joten töitä riittää jatkossakin päteville tekijöille. Kilpailuakin alallamme tosin riittää, josta erottautuminen tulee olemaan entistä haastavampaa.

Koronakuumotusten lisäksi muita haasteita heittävät perinteisemmät yrityksen kasvuun liittyvät seikat. Miten saadaan kannattavuus säilytettyä kasvun keskellä? Kuinka saamme värvättyä lisää huipputalentteja riveihimme sekä pidettyä heidän työllistettyinä ja tyytyväisinä? Ja kaikki tämä siten, että erinomainen asiakastyytyväisyys ja tekemisen taso säilyy.

Hyökätään haasteiden kimppuun taas uudella tarmolla ja innolla vuonna 2021. En epäile hetkeäkään, etteikö näissä onnistuttaisi yhdessä.

Tsemppiä ja iloa uuteen vuoteen 2021!

PS: Alla linkit edellisten vuosien kirjoituksiin: